Draka
Foto Eivor Rasehorn

Draka


Uppdaterad text 2016


Draka är en svartvit blandras från Polen, född 2006.

Hon har växt upp i två polska hittehundsstall. Det första var mycket dåligt. Enligt uppgift satt hon i kedja och fick ibland, liksom de andra hundarna, inte tillräckligt med mat. Sedan kom hon till ett mycket bättre hundstall och förmedlades därifrån via organisationen Chanshund av en svensk barnfamilj, som hon dock inte riktigt fungerade hos. Jag blev ombedd att vara jourhem tills hon kunde bli utplacerad i ett nytt hem - ja, ni förstår... Draka var för underbar för att jag skulle kunna släppa henne, fast jag verkligen inte hade tänkt skaffa en till hund...


Under några år efter Teistas och Oskars död så var det bara Draka och jag.


Hon är mycket trogen och lojal, oftast positiv och förnöjsam, dock ibland något nervös/osäker.  Hon ställer inga stora krav på aktivering, utan är glad att bara "få vara med". Men bjuds det på bollkastning, cirkuskonstträning eller dylikt så ställer hon upp.


Hennes enda "fel" är att hon gärna skäller och larmar när det kommer någon till huset, eller - när jag bodde i lägenhet - när det ringde på dörren. Hon har en stark instinkt för detta. Det är gener i kombination med en lätt nervositet. Och man vet ju aldrig. Även om bara har kommit trevliga personer hittills så kan ju nästa vara någon som vill matte illa...

Jag har prövat olika metoder, och det som verkar fungera bäst är att hon måste vänta, på lydnad och med kroppsspråk, på att jag tar kontakt med gästen/främlingen först. Efter en kort stund går det bra att släppa fram henne för att nosa på nykomlingen. Denne ska då först ignorera henne och låta sig avnosas, men sedan går det ofta bra att klappa henne.


Tips: Du som möts av en skällande hund som närmar sig, stå kvar där du står, stå helt stilla och titta lite åt sidan (eller blunda) och andas och vänta på att ägaren kommer, så klarar du dig ganska säkert från att bli biten, även om hunden är aggressiv.