Hundtankar
Uppdaterad juli 2015!
(träningsfilosofier & ta hund från utlandet)
Här hittar du några av mina åsikter i korthet.
För fler tankar och även goda råd, om både hundträning och annat, besök min blogg!
(Du behöver förstås inte tycka som jag för att träna hos mig!)
Vad jag tycker om...
...olika hundträningsfilosofier:
Jag har "shoppat runt" bland många hundträningsfilosofier! Läst deras böcker, sett deras DVD:s, gått på föredrag, föreläsningar och workshoppar... De flesta kända hundtränare har sin egen variant på att träna hund eller lösa problem. Och alla har kommit på bra saker som man kan "låna". Och ingen har (enligt mig) rätt i allt! Alla har sin "grej" som de marknadsför och tycker är bäst. Men jag kan berätta att de inte gillar att bli ifrågasatta ;) Jag är ju en sådan som ifrågasätter och ställer följdfrågor i stället för att bara svälja, och de flesta är lite för lätta att "få ur balans".
Vad DU som hundägare måste göra är att lära dig om olika metoder, pröva dem på din egen hund och så utvärdera. Förstod du metoden? Var den bra för dig och din hund? Tyvärr finns inga enkla svar, särskilt inte när det gäller relation och allmänlydnad.
Hundtränarna är som sagt ganska oense, även de som har hållit på med hund i 30 år eller mer. Även de kunde gott träna på att se bra saker även hos "den andra sidan". Hundarna är som de alltid har varit. Alla kända hundtränare som har hållit på i många år har hittat framgångsrika "recept". Det borde inte vara så stora skillnader mellan de olika filosofierna vad gäller "vardagsliv med hund".
Det finns helt enkelt olika sätt att "leva med hund" som fungerar. Det är för att hundar inte har så höga krav och anpassar sig. Det viktigaste för en hund är att flocken är samlad och är i harmoni. Plus att ägaren har någon metod alls som hen försöker påverka hunden med. Dvs att något slags ledarskap finns. Sedan spelar det nog mindre roll för hunden om ägarens val av metod innebär att man ska gå först eller ej, äta först eller ej, ge mycket godis eller aldrig godis, aldrig röra hunden, ofta röra hunden, låta hunden bara ha sin flock, ge hunden många nya kontakter, vara tystlåten, höja rösten ibland, använda inlärda kommandon eller ej - med mera.
(Enligt mig ligger sanningen aldrig i någon av dessa nämnda ytterligheter)
Däremot i tävlingslydnad och andra hundsporter är de flesta eniga om att det är positiv förstärkning som gäller om man vill komma någonstans. Men det är ju lite en annan sak...
...socialisering:
Ett mycket viktigt men tyvärr ännu ganska försummat ämne i Sverige. Många instruktörer orkar inte ha med någon social träning på sina kurser. Men sanningen är att för väldigt många hundar räcker det inte att få titta på kurskompisarna, ev hälsa kort i kopplet på någon och i övrigt hållas skyddade från dåliga erfarenheter av andra hundar. De måste också få goda, positiva erfarenheter, och detta tidigt i ungdomen och med fler än bara med familjens andra hund och kompisen som bor strax bredvid. Positiv lek i valpåldern och framåt med säg 5-10 olika sorters hundar (som inte tillhör hundens egen familj) är en god garanti för att din hund får en bra bithämning och inte skadar en annan hund ens om den själv blir attackerad. Det är i princip enbart dåligt socialiserade hundar som bits hårt! (Med undantag för mycket speciella omständigheter som t ex stark smärta)
...ledarskap:
Viktigt, ja, nödvändigt om man vill ha en allmänlydig hund. Men så fort man talar om ledarskap måste man först noga definiera vad man menar. För mig är det i korthet att göra sig själv till hundens huvudkälla för trygghet och glädje och att också kunna hejda sin hund när det behövs.
...att ha ett hundjobb:
Stressigt, fattigt och sällan eller aldrig ledigt, men att klara de villkoren lärde jag mig redan när jag hjälpte till på bondgårdar som ung. Och det är värt väldigt mycket för mig att kunna jobba hemifrån och att slippa gå till ett jobb där andra bestämmer vad man ska göra! Dessutom kommer man ut och får röra på sig och få sol och frisk luft i stället för att sitta framför en dator på ett kontor hela dagen, som jag gjorde förut.
...Cesar Millan:
Några saker håller jag inte med om, men mitt övergripande helhetsintryck har varit och är fortfarande klart positivt. En del liksom krånglar till hundträning och då är Cesars stora hunderfarenhet och sunda förnuft befriande!
...kupering:
Man kan naivt tycka att alla djurälskare borde inse, med både hjärtat och hjärnan, att det är fel att rutinmässigt klippa av svansen eller öronen på hundar! Men Rasstandarden har härskat - tills modiga personer utmanade utställningsetablissemanget och i land efter land fick igenom anti-stymp-lagar. Jag ser fram emot ett Europa utan kuperade hundar och i förlängningen även ett USA.
...att ta hundar från andra länder:
För mig personligen och för massor av andra människor har det varit en fantastiskt positiv erfarenhet. Låt köpet gå genom en seriös omplaceringsorganisation. (Jag vill tro att i princip alla organisationer faktiskt är seriösa) Du kan få din drömhund... De här hundarna är ofta så oerhört tacksamma!
Man behöver dock vara hundkunnig och helst inte förstagångsägare, för nästan alla de här hundarna kommer med något "bagage". De kan ha dåliga erfarenheter av t ex män, de kanske vaktar mycket, har svårt för att vara ensamma eller har något annat beteende som kan bli ett problem i den nya svenska miljön.
Å andra sidan brukar åtminstone inte hundar med aggressiva tendenser erbjudas för adoptering, och dessutom brukar organisationen kunna erbjuda stöd från mycket hunderfarna människor om något problem uppstår. Och känslan av att ha räddat en hund är också värd en del!
...fyrverkerier:
Borde förbjudas för allmänheten. Det handlar om "ljudföroreningar" av stora mått, stor nedskräpning (de som gillar när det smäller är sällan några miljökämpar...), ångest för många hundar, besvär för många hundägare, och så blir en del barn av med fingrar och hörsel varje år. Färgerna lär innehålla giftiga tungmetaller också, som sprids ut i mark och kanske grundvatten helt i onödan. Däremot kunde de kommuner som vill anordna ett eget nyårsfirande som folk kan titta på, ungefär som majbrasorna!
...köp av små hundraser utan klara papper:
Då är det stor risk att du köper en insmugglad hund och i så fall stöder du djurplågeri! Särskilt om du inte besöker uppfödaren, kullen och tiken hemma flera gånger före köpet - vilket är det enda rätta när du ska köpa en valp.
...osunda hundraser:
Tänk dig för innan du köper en hundras som är vanskapt på något sätt, t ex har så kort nos att den inte tål en ljummen sommardag utan att få andningsbesvär, har en massa helt onödiga rynkor och veck i den för stora huden, har fel skapta ben så att den helt enkelt inte kan gå normalt och ledigt, har ögon som rinner hela tiden (och därmed antagligen också är irriterade hela tiden!), har stora hudproblem, måste ha tröjor och täcken en normal svensk vinterdag - ja, listan kan göras lång.
...utställningar:
Svenska Kennelklubben och uppfödarna och utställningsfolket lever i en underlig tro att god funktion kommer av ett visst utseende. Det stämmer ju inte alls. I ras efter ras kan vi se hur de arbetande hundarna av en viss ras aldrig blir champions på utställning - de får vara glada om de ens får en "tvåa". Funktionen måste i stället prövas i praktiska arbetsprov, det vet "alla" utom SKK! Sedan finns det ju det här med Rasstandarder som ska följas, men som är så luddigt skrivna att de kan tolkas lite hur som helst - och gör det också.
Frågan är vilken nytta utställningssporten gör för att främja en sund hundavel. Det viktiga är ju att en hund är frisk, mentalt sund och - i de fall man inte vill ha bara en sällskapshund - även ska kunna göra ett visst arbete. Inget av detta prövas på ett bra sätt på utställningar.