Relation och ledarskap

Böcker om

relation & ledarskap


Listan uppdaterad april 2015


Här får du en lista med böcker från olika "skolor". Jag har hittat goda tips i alla och inte hållit med någon av dem om allting. 

En god relation är något som de flesta hundägare lyckas få till sin hund.

Ett gott ledarskap däremot är en helt annan femma, tyvärr ovanligt i dag.Alfasyndromet, av Anders Hallgren

En kritisk granskning.


Bra relation, av Kenth Svartberg

Kenth presenterar TSB-modellen, där en Bra Relation kommer av att ägaren ofta går in i en Trygghetsroll, minst lika ofta går in i en Samarbetsroll samt även ibland kan gå in i en Bestämmanderoll.

Boken flödar över av bra tips, men den kräver väldigt mycket av läsaren, och ger ändå inga tydliga svar. Den försöker vara praktisk, men känns ändå teoretisk och komplicerad. Angående Trygghetsrollen så har jag sett många hundägare gå in i den vid helt fel tillfälle. Den är bäst när hunden är osäker gentemot ägaren, inte gentemot något i omgivningen. Vid t ex kloklippning är Trygghetsrollen den bästa att använda, även om de två andra rollerna också kan spela en viss roll.


Cesar och hans hundar, av Cesar Millan.

Mycket om hur han flydde från Mexiko och så småningom blev en känd hundtränare i USA. Men boken innehåller också många tänkvärdheter och tips som även svenska hundägare kan ta till sig. Och vissa tips som de inte ska ta till sig, t ex angående skarpa halsband. Men du får hur som helst möta en man som är mycket skicklig på att träna problemhundar och - i mina ögon - inte hård.


Det goda hundägarskapet, av Mervi Kärki

En bok om hundägarskap utifrån Amichien Bonding-filosofin.


Grunden med hunden, av Jörgen Thynell. 

Bra bok som står ut från mängden. Jörgen vågar skriva om laddade företeelser som aktiv och passiv underkastelse och vikten av att dessa sinnestämningar finns med i träningen och kommunikationen med hunden. Modet ändras även i hundträning - hunden själv däremot ändrar sig inte.


Ledarskap med Cesar, av Cesar Millan.

Uppföljaren till "Cesar och hans hundar". Mindre om Cesars liv och mer hundtips.


Naturligt ledarskap med Mickie, av Mickie Gustafson. 

Kloka funderingar och intressanta övningar. Jag uppskattar alla som försöker återta det laddade ordet "ledarskap" och visa att ledarskap ska vara positivt.


Shadow - att skapa en skugga, av Gunilla Wedéen & Bengt Rödseth

Paret anser att det viktigaste i ett gott ledarskap är att få hunden att förstå att den inte kan styra sina ägare, utan i stället lugnt kan slappna av.