Asta

Asta

(Largos Zaeta)


Asta är min nya isländska fårhund, född 25 april 2011.


Hon är genomsocialiserad och älskar andra hundar, en mycket bra grund.


Sedan har jag fått lägga ner jobb på att hon ska vara passiv och inte springa fram hur som helst till andra hundar! Hon börjar klara av det nu...


Nu som vuxen, snart fyra år, är hon också lite mer sparsmakad. Men somliga hundar är stora favoriter, till exempel aussien Tilda och tervuerenen Åkky.


Asta är, liksom många andra isländska fårhundar, lite självständig och lite egensinnig, särskilt om man jämför med Draka, som fortfarande gärna dyrkar marken där jag går och tycker att alla mina små initiativ är strålande roliga. Hon rör sig gärna långt bort från mig utan att se det som något problem.


Hon har stor kamplust och försöker gärna få mig eller någon hund att dra i någon kamptrasa som hon kommer med. Hon vill gärna morra högt när hon drar, men ibland slutar jag leken då, och hon börjar nu lära sig att dra lite tystare...


Hon är inte lika jobbig som Teista var, å andra sidan inte heller riktigt lika intresserad av träning, så som lydnadsträning. Men det kan ju bero på att jag inte har lagt ner så mycket träningstid på henne. Teista kunde apportera det mesta vid ca fem månaders ålder, Asta börjar kunna detta nu. Jag har medvetet skyndat mer långsamt med Asta.


Oavsett om vi kommer att tävla eller inte så tror jag på många lyckliga år framöver med Asta.